Go Back
Udskriv

Opskrift på surdej

Dit udgangspunkt er en basisblanding: 

50 gram hvedemel og 50 gram vand


Sådan gør du

  1. Dag 1: Bland en basisblanding sammen og lad den stå i en beholder med åbent låg til dagen efter. Det er vigtigt at blandingen får luft gennem hele processen da de gode bakterier blandt andet kommer fra luften omkring os. (nettovægt 100 gram). Billedet viser basisblandingen. Brug en glasbeholder med låg eller et patentglas som beholder.

    basisblanding surdej
  2. Dag 2: Bland en basisblanding sammen og hæld den i blandingen fra dag 1. Rør rundt. (Nettovægt 200 gram)

  3. Dag 3: Bland en basisblanding sammen og hæld den i blandingen fra dag 2. Rør rundt. (Nettovægt 300 gram)

  4. Dag 4: Hæld 150 gram ud så du har 150 gram tilbage. Bland 2 x basisblanding sammen og rør den sammen med de 150 gram surdej fra de første 3 dage. Du har nu 350 gram i alt. Du vil se, at syrningsprocessen er kommet godt i gang og gjort surdejen mere luftig. Grunden til at du skal smide noget af surdejen ud og udskifte det med en ny basisblanding er, at bakterierne skal have nye sukkerstoffer at leve af.

  5. Dag 5: Hæld 150 gram af surdejen og tilsæt igen 2 x basisblanding. Rør rundt. (Nettovægt 400 gram)

  6. Dag 6: Fjern 200 gram af surdejen og erstat det med 3 x basisblanding. Rør rundt. (Nettovægt 500 gram). Surdejen må gerne lugte syrligt nu - og gerne som mørkt øl.

  7. Dag 7: Fjern 250 gram af surdejen og erstat det med 4 x basisblanding. Rør rundt. (Nettovægt 650 gram). På billede kan du se, hvad der sker med dejen på 2,5 time efter at jeg har skiftet det. Der er godt gang i surdejen.

    surdejen hæver
  8. Dag 8: Nu burde surdejen være klar til at bruge. Det kan godt være, at den skal stå en dag mere. Det er svært at vurdere om den er helt klar for hele processen afhænger omgivelserne.