Verdens bedste ostesauce – med Vesterhavsost

Man tager en super god råvarer og tilfører lidt teknik og råd fra en af verdens bedste kokke… og vupti…. så har man verdens bedste ostesauce (eller ostesovs om man vil).

Jeg taler om Thise Mejeris Vesterhavsost, som er en af mine yndlingsoste, og Heston Blumenthal, der styrer slagets gang på The fat duck. Heston Blumenthal laver også en række madprogrammer på engelsk TV, og det er her jeg har fundet min inspiration.
Verdens bedste ostesauce med Vesterhavsost
Til en lækker cremet ostesauce skal du bruge:

 • 100 gram Vesterhavsost fra Thise Mejeri
 • 80 gram natural cremeost (evt. buko)
 • 300 ml. Noilly Prat
 • 300 ml. kylling fond
 • 10 gram majsmel
 • salt og peber
Reducer først Noilly Prat, så der kun er 30 ml tilbage. Herefter hælder du kyllingfond på og reducer til 200 ml. (altså 230 ml. i alt). Gør det uden at det bulderkoger, for du kan for smagens skyld skære den hårde kant af osten og putte den i gryden. Hvis du ikke lige har stået og lavet en dejlig kyllingfond fra bunden, så brug evt. knorr’ kylling fond (den flydende). Jeg bruger 2 spsk til 300 ml. vand.
Riv oste fint og vend det i majsmel. Hvorfor nu det? Det er et af Hestons tricks, og det vil forhindre ostens fedt og proteiner i at klumpe, så man får en dejlig cremet sauce.
Når smagsbasen er reduceret til ca. 230 ml. tages gryden af varmen og osten tilsættes. Rør rundt til osten er smeltet, og stop med at rør. Herefter vendes cremeosten i. Sørg for at cremeosten ikke er for kold, for så sænker den temperaturen på saucen. Smag til med lidt salt og peber.
Verdens bedste ostesauce er nu færdig.
Macaroni med verdens bedste ostesauceVi har måske ikke den store tradition for ostesauce i Danmark – ud over bechamelsauce til lasagnen – men kan du lide gode smagfyldte oste, så vil du elske denne sauce.Prøv at brug ostesaucen i en omgang amerikansk mac n’ cheese / macaroni and cheese / pasta med ostesauce. Her kan du se min mac n’ cheese

Brug saucen som dip til grøntsagsstænger. Tilsæt evt. mere revet ost så saucen bliver ekstra cremet, for det skal helst hænge fast på stængerne.

Sidste men ikke mindst kan den jo hældes i lasagnen.

Er du fan af Vesterhavsosten?

Tags: Ostesovs, macaroni and cheese, Vesterhavsost

10 tanker om “Verdens bedste ostesauce – med Vesterhavsost

 1. Elsker Vesterhavsosten og har før luret på Blumenthals opskrift, men har ikke prøvet at lave den endnu – din opskrift er jo en fin lejlighed til at slå to fluer med et smæk, uhmmmmm:-)

 2. Vil gerne prøve – det ser spændende ud, men:
  hvad menes der med -‘Reducer først Noilly Prat, så der kun er 30 ml tilbage’ ?

  Jørgen

  1. De 300 ml Noilly Prat skal du koge ind til 30 ml. Sammen med fonden, som også skal koges ind, så får du en god og kraftig smagsbase, der fungerer godt sammen med osten. Lad mig høre hvordan resultatet bliver. Held og lykke 🙂

 3. Har nu prøvet at lave den her oste sauce, en sikker vinder.
  Virkelig lækker.
  Jeg tilføre en blåskimmel (saga)
  så jeg spare på salten i saucen.
  Det gør den virkelig lækker.
  Tak for opskriften. Der bliver ikke laven anden oste sauce i mit hus. ????

  1. Hej Jan

   Beklager meget men der har været en fejl på hjemmesiden, så jeg ikke har fået besked om at din kommentar er kommet.

   Tak for kommentaren og tak for inspirationen. Det må jeg prøve. Det er også ved at være lang tid siden, at jeg har lavet ostesaucen.

   God weekend

   Martin

 4. Hej Martin.
  Saucen smagte lækkert, men det var som om, at alt osten ikke smeltede, da den kom i?
  Må man have den over svag varme eller hvad gør du, hvis det sker?
  Venligst Jens

  1. Hej Jens

   Godt den samgte 🙂 Du kan sagtens have den over svag varme. Den må bare ikke koge for så risikerer du at den skiller. Jeg holder den over svag varme og rører til alt er smeltet. Håber det virker næste gang.

   God dag!

   Martin

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.