Teres Major - et super stykke kød

Teres Major – et super stykke kød

Teres Major – et super stykke kød

Jeg har en god ven, der har sagt, at der er for lidt kød og sovs på denne blog. Jeg tror, han bliver glad nu…

Teres Major kind mod kind med sprøde løgringe

De næste to indlæg skal handle om noget så elementært som et godt stykke kød og kendis-saucen bearnaise. To venner jeg gerne inviterer op på tallerkenen alene, men ofte sniger der sig en omgang sprøde pommes med.

Første indlæg er egentlig en anbefaling af en udskæring, jeg er faldet over. Det er teres major, der er en skulderudskæring (se yderligere beskrivelse fra Jesper nederst i kommentarfeltet). Jeg havde egentlig aldrig hørt om teres major før, at jeg en dag stod og dryp-savlede lidt på Salling slagterens glasmontre. Efter en lille snak med slagteren kom kødet med hjem, og jeg må sige, at jeg blev ikke skuffet.

Jeg har selvfølgelig været inde at google lidt, så jeg kunne blive klogere på dette ukendte stykke kød – ihvertfald i de danske butikker. Her er hvad jeg fandt:

De fleste sider jeg fandt sendte mig over til USA, så umiddelbart ser det ud til, at det er en mere brugt udskæring over there. De fleste beskriver teres majors mørhed som på højde med mørbrad (tenderloin), men at det bare er halv pris. Det sidste kan jeg godt bekræfte, for jeg betalte 100 kr. pr. ½ kg. Jeg synes nu ikke, at den er helt så mør som mørbrad, men det nærmer sig. Derudover beskrives teres major som en svær udskæring, hvilket jeg ikke skal gøre mig klog på, men det er måske derfor vi ikke ser den i de danske butikker? Ellers skyldes det, at det er en typisk amerikansk udskæring, der ikke finder vej ind imellem det danske/tyske kød, der ligger i kølerboksene. (er der en slagter, der kan gøre mig klogere?)

teres major med rosmarin
Teres major, rosmarin og hvidløg

Det er en klar anbefaling her fra. Smagen er god og kraftig, og mørheden er i top. Jeg ved, at Salling får et parti hjem i denne uge (uge 32), så hvis du kommer forbi Århus midtby, så smut ind forbi Salling og køb et stykke med hjem. Det bliver du glad for.

Start med at rense kødet for sener, hvis der er nogen. Derefter skal den steges af på en pande, så der kommer en god stegeskorpe. Smid den i ovnen i ca. 10 minutter ved 170 grader til kernetemperaturen er 56 grader. Lad den hvile 10 minutter.

Tilbehør er irrelevant, men du kan servere den med trible baked pommes (også kaldt verdens bedst pommes frites), hjemmelavet bearnaise og løgringe med pankorasp.

Du kan også få en lidt anden vej og lave teres major med blomkålscreme og rødvinsauce.

Eller bruge teres major på en pizza. Det er super godt!

Velbekomme

5 tanker om “Teres Major – et super stykke kød

 1. Hej Martin

  Udskæringen sidder mellem de to dele af boven man bruger herhjemme. DVS. mellem skulderbladet og “overarms” knoglen. Her i Danmark deler vi boven i netop disse to dele derfor bliver den skåret over, samtidig er musklen lille og svær at “udpege”. En anden ting er at de fleste slagtere herhjemme ikke selv udskære deres bove og hvis de gør, skære de dem klassisk som vi kender dem.

  Vi må jo bare indrømme at hvert land har deres udskæringer, det jo også lidt af charmen, der gør at det er muligt at få andre udskæringer ind fra andre lande 🙂

  /Jesper

 2. Hej Martin

  Søgte en opskrift på Terres Major på Google, og hvem kommer frem som nummer 2? MadMedMartin!

 3. Faldt lige over din side her, jeg tænker at den udskæring er den de i Tyskland kalder lamm lachse, et super stykke kød som også gør Sig godt på grill ?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.