Det gælder om at spise det, imens det er i sæson – og der skal spises en masse. Det er selvfølgelig stenbiderrogn, der skal på tallerkenen. Heldigvis spiser vi det (normalt) ikke til hovedret, for så skulle der nok et mindre statsbudget til at klare udgifterne igennem den ca 3 måneder lange sæson.
Stenbiderrogn er i sæson fra januar til april, men det kan godt svinge inden for den periode. Prisen kan være lidt pebret. Jeg betalte 50 kr. pr 100 gram til denne forret. Det er også set billigere.
Denne opskrift er næsten helt klassisk. Ofte serveres stenbiderrogn på en blinis, men en madvaffel er ikke at kimse af.
Jeg har til 4 forretter brugt:
- 150 gram stenbiderrogn
- 1 usprøjtet citron
- 1 rødløg
- 2,5 dl creme fraiche 38 %
- dild
- dildolie
- 35 gram smør
- 2 æg
- 2 dl fuldkornsmel
- 1,5 dl mælk
- ½ tsk salt
- ½ tsk bagepulver
Start med at smelte smøret og bland det sammen med æg, mel, mælk, salt og bagepulver. Lad dejen stå ca 20 minutter.
Riv skallen af citronen helt fint. Pisk citronskal og kold creme fraiche luftig. Smag til med lidt citronsaft. Stil på køl.
Smag på stenbiderrognen for ofte er de ikke saltet på forhånd. Giv dem lidt salt, hvis de trænger.
Dildolien skal du nok lave dagen før eller i hvert fald nogle timer før. Jeg har lavet en helt klar og smagfuld persilleolie her. Følg samme opskrift hvor du bare skifter persillen ud med dild.
Nu skal madvaflerne bages på vaffeljernet. Dejen må ikke være alt for flydende. Lad dem køle af. Hvis dit vaffeljern deler dejen i 4 kvarte, så skal du bare skære dem fra hinanden.
Anret en god portion stenbiderrogn på madvaflen. Ved siden af kommer du en god klat luftig creme fraiche med en mild citronsmag. Lav en lille fordybning i creme fraichen og fyld den med den klare dildolie. Drys med fint hakket rødløg og pynt med frisk dild. Så mangler du kun en kold riesling, og det er lige før, at du kan smage foråret og varmen komme listende.
God fornøjelse og velbekomme.