Perfekt tilberedt kyllingebryst – super saftigt.

Perfekt tilberedt kyllingebryst

Der er ikke noget, der er mere irriterende end at spise et stykke tørt og trevlet kyllingbryst. Kylling skal være saftig hele vejen igennem. Jeg har eksperimenteret med forskellige metoder med indpakning, tid, temperatur, gryde og ovn, og her er mit bud på en perfekt tilberedt kyllingebryst.
Jeg starter med at krydre brystfileterne med salt og peber og så den smag jeg nu ønsker. På billederne har jeg lavet en version med frisk estragon og en med bacon.
Både estragonen og baconen vikles rundt om kyllingebrystet og placeres derefter på et stykke bagepapir. Tag først bagepapiret under vandhanen og gør det fugtigt, for så er det lettere at arbejde med og lettere at rulle stramt om kyllingen. Stram pakken til så kyllingen er lige tyk over det hele.
 Perfekt tilberedt kyllingebryst - super saftig

Kernetemperatur

Herefter “bager” jeg dem i ovnen, og her bruger jeg enten en hurtig eller langsom metode. Jeg sigter efter en kernetemperatur på 65 grader. Brug et stegetermometer til at følge kernetemperaturen.

Den hurtige metode

Varm ovnen op til 150 grader og bag kyllingepakkerne i 30 minutter. Så rammer de ca. 65 grader, hvis kyllingen fra start har en kernetemperatur på 10 grader. Tag evt. kyllingerne ud et par grader før, for kernetemperaturen vil stige lidt, når kyllingerne skal hvile.

Den langsomme metode

Denne metode er at fortrække, for så er man sikker på, at kyllingerne ikke får for meget. Stil ovnen på 65 grader. Hvis ovnen ikke er mere end den kernetemperatur man ønsker, så bliver temperaturen på kødet heller ikke højere. Kyllingen skal ca. have 1,5 time i ovnen. 

Hviletid

Uanset hvilken metode man anvender, så skal kyllingen hvile i minimum 20 minutter efter tilberedningen.
Hvis du laver versionen med bacon så smidt kyllingen på panden lige inde servering. Så bliver baconen sprød og lækker. Til inspiration kan du lave baconversionen sammen med risotto, kejserhatte og tørret tranebær.
I mine mange forsøg har jeg også bugt vita wrap til indpakning, og det er egentlig det bedste at arbejde med. Problemet er bare, at vita wrap eller anden film ikke kan tåle særlig meget varme, og det film man kan bruge i microbølgeovnen må ikke komme i en almindelig ovn. Jeg har set professionelle kokke bruge film i ovnen, men jeg ved ikke hvilken slags. Hvis der er nogen, der har kendskab til brug af film i ovn så skriv gerne en kommentar nederst.

Hvis du synes at andre skal prøve metoden så del gerne indlægget via facebook, G+ eller andre sociale medier. Brug knappen lige her under.

Har du købt en hel kylling, så kan du her se, hvordan man udbener kyllingen, og laver den til en saftig steg med feta, persille og revet citron.

Updatering: Siden jeg lavede dette indlæg, så har jeg fået en sous vide maskine. Det er selvfølgelig lettere at styre kernetemperaturen, men jeg vil stadig mene, at denne metode holder hele vejen.

God fornøjelse.

31 tanker om “Perfekt tilberedt kyllingebryst – super saftigt.

  1. Hejsa. Det skal den så saften kan få lov at trække ud i kødet igen. Når kød får varmepåvirkning trækker saften sig sammen /bliver presset på grund af øget tryk (det afhænger vist af hvem man spørger). Nogen undersøgelser viser faktisk at det ikke har en effekt, men jeg synes godt, at man kan se en forskel. Hvis man for eksempel steger en culottesteg rosa, skærer den ud med det sammen, så løber der masser af saft ud. Lader man den hvile 20-30 minutter så er resultatet helt anderledes, jeg synes især at forskellen er tydelig, hvis kødet tilberedes ved høj varme. prøv eventuelt at lave 2 kyllingefileter og skær den en ud og lad den anden hvile. Fortæl gerne om testen.

  1. Hej Aegget:CPH. Tusind tak for din kommentar og tak for linket. Jeg har været inde at kigge. Altid godt at blive klogere 🙂 Håber du kommer forbi bloggen igen.

   1. Hej hvis jeg gerne vil tilberede kylling – derefter ligge den på køl. Så bruge den til næste dag. Hvor jeg max har 10 min tid ovnen eller på panden. Hvordan forbliver den så saftig?

    1. Hejsa. Jeg må indrømme, at jeg aldrig har forsøgt at gøre det på den måde, men jeg tænker at det godt kan lade sig gøre. Du skal nok stoppe tilberedningen 10 minutter før tid. Man kan gøre det samme med for eksempel oksemørbrad. Stege det af, sætte det på køl og førdiggøre det i ovnen dagen efter. Held og lykke med det 🙂

 1. Hej Susanne. Tusind tak for linket. Det havde jeg aldrig selv fundet. Det vil jeg prøve at skaffe. God dag 🙂 Hilsen Martin

 2. Tak for det!
  Jeg er bosat i Sverige, hvor kyllingefilet er temmelig dyrt, derfor syntes jeg at der skulle gøres noget særligt ud af det. Jeg fandt din opskrift, og fortrød virkelig ikke at have fulgt den! Jeg lavede den hurtige version med bacon, og så saftigt og mørt kyllingebryst tror jeg aldrig jeg har smagt – min kone sagde det samme. Dagen efter gentog jeg successen, denne gang puttede jeg to små smørklatter under baconen på hver kyllingefilet, det gjorde den ekstra saftig og mør og kan varmt anbefales.
  En god, hjemmelavet whiskeysauce passer i øvrigt godt til.

  1. Hej Henrik. Tak for din kommentar. Det varmer mit bloggerhjerte, at du kan bruge indlægget 🙂 Det er en god måde at gøre et til tider kedeligt stykke kød lækkert og saftig. Håber du kigger forbi bloggen igen. Martin

 3. Hej Martin,
  Det er en fornøjelse at følge en sand madmester, der går videnskabeligt til værks.
  Jeg lavede 12 kylingefileter på den langsomme måde. Dog uden indpakning. Jeg ville blot teste, om kødet beholdt sin saftighed. Og hold nu kæft, det strøjtede jo nærmest med saft, da jeg serverede efter 20 min. hvile. WOW.
  Jeg satte termometer i ovnen og holdt temp. på mellem 60 og 70. (det svinger lidt i ovnen.)
  Efter 1 time og 15 minutter smed jeg termometer i kødet. da kødet var 60 tog jeg dem ud. satte ovnen på grill og ventede, til ovnen var gløende. Derefter smed jeg kyllingerne ind og gav dem lidt grill. Det virkede ikke optimalt, da kødet blev for varmt og ikke nåede at blive sprødt.

  Jeg har 12 fileter liggende i køleskabet, som jeg skal forsøge mig med i dag.
  Der holder jeg mig til din opskrift (slow),

  Uanset hvad, er det virkelig fantastisk at kunne “langtidsstege” kylling. jeg troede, det ville blive for tørt. Men nej.
  Mange tak!

  Jeg har fulgt mange blogs, men jeg har altid en vis tvivl om kvaliteten af bloggen. Jeg vil fremover følge din tæt.

  VH
  Claus Nordahl

  1. Hej Claus.

   Det var en dejlig kommentar, at stå op til her lørdag morgen. Tak for at du tog dig tid til at skrive den. Jeg bruger fremgangsmåden hver gang jeg laver kylling. En saftig kylling er slet ikke så dårlig 🙂 Håber at alle 12 fileter sad lige i skabet i går.

   God weekend

   Martin

 4. Hej Martin
  Super saftigt kylling! ?
  Jeg har dog 2 spørgsmål:
  Hvorfor “kun” 65 grader, når alle andre opskrifter siger 75 grader?
  Har du stegetermometeret i hele tiden?
  Den hvor jeg havde den i, blev ikke så saftig som de andre, da den ikke kunne lukkes helt til.
  Mvh Brian

  1. Hej Brian. Tak for din kommentar. Jeg har termometer i hele tiden så jeg kan følge med. Angående temperaturen så kan man godt tilberede ved lavere temperatur en 70-75 grader, det tager bare længere tid. Salmonella dræbes på 1 sekund ved 75 grader, men salmonella kan også dræbes ved 57 grader – det tager bare en halv time (har jeg læst mig til). Faktisk har jeg lige købt en sous vide maskine og tilberedt kyllingefilet ved 60 grader i 1 time. Det bliver super lækkert. Personligt synes jeg ikke at temperaturen må komme over 65 grader, men det er en smagssag. Når mange opskrifter fra producenter siger 70-75 grader så tror jeg, at det er for en sikkerheds skyld. Håber det var svar nok. Kig forbi bloggen igen 🙂 Martin

  1. Hej Kamilla. Pak dem lidt for ellers har du ret. Det vigtigste er dog, at saften samler sig i kødet, når det hviler.

   God weekend

   Martin

  1. Hej Henrik. De skal helst ikke virke rå indeni. 65 grader burde hverken se eller følels rå. Tænker du at strukturen er anderledes?

 5. Jeg er ikke den store kok, desværre.
  Men nu har jeg haft en succes, jeg fulgte din opskrift og fik endelig lavet noget dejlig, saftig kyllingebryst.
  Tak for opskriften ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️?

  1. Hej Gitte. Tak for din besked. Pga nyt arbejde har jeg desværre været lidt væk fra bloggen, så har slet ikke set din besked før nu. Det beklager jeg. Godt det var en succes 🙂 Og tak for at du tog dig tid til at skrive en besked. Martin

 6. Jeg har ikke varmluftsovn, og efter 1,5 time er kyllingen langt fra færdig.. hvad gør jeg forkert?

  1. Hej Nikolas

   Jeg er ikke ekspert i ovne, men jeg har læst mig til, at der er ca 10% forskel i varmen på almindelige ovne og varmluftovne. Derfor ville jeg prøve med 165 grader i en alm. ovn.

   Det kan også skyldes at din kylling er for kold inden du sætter den ind. Min var 10 grader kold. Kommer din direkte fra køleskabet, så er den nok 5-6 grader kold. Det kan også gøre en forskel. Så skal kyllingen have lidt længere tid.

   Håber det lykkes for dig. Og tak for at du kigger forbi bloggen.

   Martin

 7. Min sous vide stav gik i stykker, denne opskrift blev min redning!
  Tusind tak 🙂
  Jeg laver altid mange kyllingebryster ad gangen, lader dem trække, køle helt ned og putter i fryseren. Så er det nemt at tø super mørt kylling til pizza, clubsandwitch osv.

  1. Hej Heidi

   Det var så lidt 🙂 Altid skidt når maskinparken går i stykker. Godt det kan klares på andre måder. Og tak for rådene.

   Martin

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.