Hvordan laves den perfekte hakkebøf

Perfekt hakkebøf

Der er 1000 forskellige holdninger til, hvordan en hakkebøf skal laves og steget. Jeg er stor fan af Heston Blumenthal, og han kommer med et godt bud på en perfekt tilberedt hakkebøf fra start til slut. Det er fra en af hans madprogrammer sendt på engelsk tv. Afsnittet kan ses i bunden af indlægget.

Han fremgangsmåde er kort fortalt:

  • Lad noget fedtholdig, skært kød ligge i salt i minimum 4 timer. Det binder ifølge Heston kødet sammen, så man ikke skal bruge æg eller anden bindingsmiddel.
  • Kør kødet igennem en kødhakker, og placer kødstrimlerne oven på hinanden på et stykke film. Alle kødstrimlerne skal ligge i samme retning. Rul derefter filmen stramt om kødet, så du står tilbage med en aflang kødpølse.
  • Pølsen skæres nu i bøffer med filmen på. På den måde får man flotte runde bøffer, og samtidig får man en bøf, der består af opretstående og ensrettet kødstrimler, der giver en fornemmelse af en god mør hakkebøf.

Umiddelbart lyder det mere kompliceret end det er. Jeg har gjort det mange gange, og resultatet bliver super efter min mening. Hvad er forskellen? Hakkebøffer kan godt blive meget kompakte, når bøfferne formes/presses sammen. Hestons metode giver bøffer, der bindes sammen på en naturlig måde, så kødet ikke behøver at presses så hårdt sammen. Det kan også sagtens lade sig gøre med supermarkeds vakumpakket oksekød, for det ligger allerede i strimler. Her er, hvad jeg gør.

  • Aftnen før jeg skal lave bøfferne, ruller jeg kødet ind i film og stiller det på køl. På billedet har jeg taget et ½ kg oksekød og delt det i to og lagt det oven på hinanden. Jeg salter under første lag, i mellem og på toppen, og derefter ruller jeg det nogenlunde stramt sammen. Husk at kødstrimlerne skal gå på langs af pølsen.
  • Når man kun bruger et ½ kg kød bliver pølsen ikke særlig bred med mindre bøfferne skal være meget små.
  • Tag pølsen ud 1 time før bøfferne skal steges, så bøfferne ikke er køleskabskolde.
  • Bøfferne skæres ud og er nu klar til panden/grillen. Det er også nu, at man kan se, at bøfferne faktisk er blevet mere faste på grund af saltet. Husk at fjern filmen før stegning.

Det er helt sikker et forsøg værd. Prøv det evt. i en god gang bøf med løg. Er du blevet forvirret af ovenstående beskrivelse, så se afsnittet nederst. Bøftricket starter ca. 11 minutter inde i programmet. Jeg kan anbefale at se hele programmet, for der er flere gode ideer til værktøjskassen.

God fornøjelse.

En tanke om “Perfekt hakkebøf

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.