Hjemmelavet sprød pizzadej

Når jeg laver pizza bruger jeg altid Meyers opskrift på pizzadej. Laver man den i god tid og ælter den godt igennem og lader den hæve et døgns tid, så får man verdens bedste hjemmelavet pizzadej. Er du kommet lidt sent i gang, så kan du godt gøre det på kortere tid.

En god gennemæltning gør den let at arbejde med, og du kan rulle den helt tynd. Dejen er sandsynligvis færdigæltet, når dejen er blank i overfladen og når den føles smidig men stadig fast. Smidigheden kan også ses, hvis du trækker i dejen, og når du så slipper den, så må den ikke trække sig sammen igen. For at teste om dejen er færdigæltet, så kan du lave glutentesten. Tag et stykke dej og stræk det helt tyndt. Du skal kunne se skyggen af dine fingre igennem, og dejen må ikke sprække. Sprækker den stadig, så ælt den noget mere. Sørg for at trække dejen godt fra hinanden. Det gør glutentrådene lange og dejen derfor mere elastisk. Læggere nede i indlægget har jeg taget et billede af en udrullet pizza, hvor du næsten kan se igennem.

Opskriften på pizzadej er taget fra bogen “Meyers bageri”. Til 6 pizzaer skal man bruge:

  • 2,5 dl kold vand
  • 5 gram gær
  • 400-450 gram hvedemel
  • 10 gram havsalt
  • ½ dl olivenolie

Hvis du ikke selv har bogen, så skal du gøre således:

Hjemmelavet pizzadej | MadMedMartin.dkBegynd dagen før du skal bruge dejen. Rør gæret ud i det kolde vand og tilsæt herefter mel og salt.

Hjemmelavet pizzadej | MadMedMartin.dkÆlt dejen lidt igennem før du hælder olien ved. Nu skal dejen rigtig æltes igennem. Stræk dejen godt ud, når du ælter. Det gør glutenproteinerne lange og dermed dejen elastisk. Det tager ca 15 minutter. Her har jeg gjort det i hånden, men jeg plejer at bruge en maskine. Det er noget lettere og sparer mig for en masse tid. Jeg har tidligere lavet en video, hvor jeg laver pizzadej på min Ankarsrum røremaskine. Den video kan du se i linket.

Hjemmelavet pizzadej | MadMedMartin.dkDu skal blive ved til dejen er glat og blank, fast men stadig lidt skælvende. Det tager lidt tid, men det er det, der gør, at du kan rulle dejen helt tynd uden at den trækker sig samme. Lad dejen hæve natten over på køl.

Hjemmelavet pizzadej | MadMedMartin.dkDel dejen i 6 stykker (12 stykker som her, hvor jeg har lavet dobbelt potion), rul dem til en kugle og dæk dem til med film eller et fugtigt klæde på en plade.

Hjemmelavet pizzadej | MadMedMartin.dk

Lad dem hæve igen – ca 1 time.

Hjemmelavet pizzadej | MadMedMartin.dk

Når dejen rulle ud skal man næsten kunne se igennem.

Er du kommet sent i gang, så brug 10 gram gær og hæv dejen 3 timer ved stuetemperatur.

Nu mangler du kun en masse gode ingredienser til at putte på. Du kan blive inspireret her.

Pizza | teres major | estragon |madmedmartin.dk
Pizza som en bøf bearnaise med terez major

 

Pizza Bonnez | MadMedMartin.dk
Masser af ost!

 

 

Honning | gedeost | pizza | madmedmartin.dk
Gedeost og honning – Super godt!