Opskrift på paella med jomfruhummer

Opskrift på paella med jomfruhummer

Torsdag aften i denne uge fik jeg besøg af en god kammerat til en omgang late-night-mad-hygge. For en stund pakkede vi alt juleræset væk, for han havde noget så antijuleagtig som jomfruhummer, der skulle bruges. Vi vidste, at vi skulle lave en form for paella, og at vi skulle drikke vin. Resten kom hen ad vejen.

Inden diverse repræsentanter fra Spanien stiller sig i kø for at fortælle mig, at denne opskrift slet ikke har noget med paella at gøre, så lad mig sige, at opskriften er stærkt inspireret af paella. Nogen vil gerne have at risene er sprødstegte i bunden – jeg vil hellere have at paellaen er cremet som en risotto. Både skaldyr og kylling tilberedes hver for sig og smides først i paellaen til sidst. Så bliver de ikke overtilberedt mens risene koges møre. Jeg lover dig, at det er en god paella, selvom den nok ikke er helt traditionel.

Opskriften er til 2-3 personer.

5 fra 1 stemme
Udskriv

Paella med jomfruhummer

Ingredienser

 • 600 gram jomfruhummer
 • 1 kg blåmuslinger
 • 200 gram chorizo med jalapenos (Aalbæk Specialiteter)
 • 2 løg
 • 2 stænger bladselleri
 • 1 stor snackpeber
 • 2-3 fed hvidløg
 • 5 dl Noilly Prat
 • 1 kyllingbryst
 • 1 dåse hakkes tomat (god kvalitet)
 • 1 fingerspids safran
 • 220 gram paella ris (eller risotto ris)
 • 1 dusk frisk timian
 • 1 citron

Sådan gør du

 1. Fjern hovederne fra jomfruhummerne. Vrid den bagerste halefinne af jomfruhummerhalen. Hvis du gør det lidt forsigtigt, så kan du trække tarmen med ud. Det sparer dig for noget pillearbejde bagefter. Fjern forsigtigt resten af skallen omkring halerne. Gem halerne til senere.

 2. Tag hoveder og skaller og rist dem hårdt af i en gryde med neutral olie. Tæsk det hele med en træske så du får alle safterne ud. Overhæld det hele med vand, så det dækker. Ca 1,5 liter. Lad hummerfonden koge mens du laver det andet.  

 3. Rens muslingerne. Damp dem i en gryde i 1 dl noilly prat. De skal kun lige dampes til de åbner sig. Gør du det for længe, så bliver muslingerne gummiagtige. Med en teske skraber du kødet ud og gemmer det til senere. Skallerne smides ud. Væsken, der er tilbage, hælder du igennem en fin sigte og gemmer. 

 4. Chorizoen skæres i 0,5 cm skiver og derefter halves de. Læg dem på en kold sautepande og skru op på lidt over middel varme (9 ud af 12). Ved at varme dem op fra kold, trækkes olien ud af chorizoen. Det bruges både til at stege kyllingen og grøntsagerne i, og så giver det god smag. Tag dem af panden, når de har fået stegeskorpe, men uden af de sprødsteges alt for hårdt. Chorizoen har bid i sig selv og det er lækkert i paellaen.

 5. Flæk kyllingen på langs og skær den ud i mundrette stykker. Steg dem akkurat nok i olien fra chorizoen, og gem dem til senere. 

 6. Hak løg, snackpeber, bladselleri og hvidløg fint. Steg dem møre i resten af olien på panden. Tilsæt lidt ekstra olie, hvis det er nødvendigt. Giv dem god tid ved middel varme.

 7. Hæld risene ned i sautepanden og tilsæt tomat, muslingefond, 3 dl noilly prat med safran i og ca 4 dl af jomfrumummerfonden. Lad det hele koge ved middel varme uden låg. Hæld mere fond og noilly prat i, når det koger for meget ud. Risene optager meget af væsken. Smag løbende på risene. De skal ikke være hårde, men de må godt have lidt bid. Smag også til med salt, peber og citronsaft. 

 8. Når du er tilfreds med smag og konsistens, så tilsætter du chorizo, kylling og muslingerne. Rør rundt og lad dem bliver varmet op. Læg jomfruhummerhalerne oven på, skru ned for varmen og læg låg på. Mens du dækker bordet, så bliver jomfruhummerhalerne tilberedt af den varme, der er under låget. 

 9. Tag gryden ind på bordet, flå låget af og pynt med frist timian. Riv eventuelt lidt citronskal ud over. Det dufter super godt og smager skønt.

Den blev lige så cremet, som jeg ønskede det, og den havde virkelig god smag fra de enkelte ingredienser uden at nogen af dem var dominerende. Kyllingen og chorizoen giver noget bid og struktur i en ellers ret blød ret.

Giv det et forsøg. Det smager super godt.

Glædelig jul!

 

En tanke om “Opskrift på paella med jomfruhummer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Opskrift Vurdering