Nytårstorsk | Nytårsaften| MadMedMartin.dk

Nytårstorsk med peberrodscreme og citronsauce

Som en del af madbloggerudfordringen med temaet “nytårsløjer”, har jeg lavet en traditionel nytårstorsk – næsten da. Torsk er jo en nytårstradition mange steder, men jeg må indrømmer, at jeg aldrig har få det nytårsaften. Det er heller ikke torsk, jeg tænker på, hvis der virkelig skal laves en lækker nytårsmenu – slet ikke som hovedret – men som forret er den velkommen. Kombinationen af en skarp citronsauce, den milde peberrodssmag og en nænsom tilberedt torsk er sku ikke ringe.

Nytårstorsk | Nytårsaften| MadMedMartin.dk
Nytårstorsk | Nytårsaften| MadMedMartin.dk

Du skal bruge til 4 personer:

  • 4 stykker torsk af 75 gram stykket.
  • 250 gram kartofler
  • 1/4 liter fløde eller 38% cremefraiche
  • 100 gram peberrodssalat
  • 1 skarlotteløg
  • 2 citroner
  • 1 tsk sukker
  • 2 dl grøntsagsfond
  • 100 g smør
  • 2 æbler
  • 4 tsk kapers
  • 1 dusk dild
  • 8 cherrytomater
  • 1 bund forårsløg
  • 2 radisser
  • olivenolie, salt og peber

Sæt først de skrællede kartofler over og kog dem meget møre.

Finsnit skarlotteløget og lad dem stege møre uden af tage farve i en gryde med lidt olivenolie. Tilsæt sukker og saften fra 1,5 citroner samt grøntsagsfonden. Lad det simre til saucen ca er reduceret med 1 dl. Saucen skal holdes varm og monteres med 75 gram kold smør lige før servering.

I mens gryderne er i gang, hakker du tomater, æbler og forårsløg så de har nogenlunde samme størrelse som kapers. Hæld bare kapers, tomater og forårsløg i en skål men hold æblerne for sig selv.

Når kartoflerne er kogt helt møre, smider du 25 gram smør i gryden og tæsker kartoflerne med et piskeris. Tilsæt fløde eller cremefraiche lidt ad gangen til du har en helt lind og cremet konsistens. Nu tilsætter du peberodssalaten og smager til med salt og peber. Peberrodssmagen skal ikke være overdøvende, så smag løbende på cremen.

Nu skal torsken i ovnen. Pensel stykkerne med lidt olivenolien og citronsaft. Drys med salt og peber.  Sæt torsken i et ovenfast fad i 10 -13 minutter med 160 grader. Tiden afhænger af tykkelsen. Er du i tvivl, så stik en kødnål i fisken og mærk temperaturen på dine læber. Den skal være lun. Er nålen alt for varm, så har torsken sandsynligvis fået for meget.

Hvis du ikke har gjort det endnu, så pisk 75 gram smør i citronsaucen. Skær smøret i mindre stykker og pisk lidt i ad gangen.

Varm en gryde op på høj varme. Hæld lidt olivenolie i og kom skålen med kapers, tomat og forårsløg i. De 3 ingredienser skal have et ordentlig varmechok. Det sprutter en del pga. vandet i tomaterne. Tag gryden af varmen og rør rundt med det samme. Det skal ikke tilberedes mere end det.

Anret gerne i en dyb tallerken med peberrodscreme i bunden og med citronsaucen rundt i kanten. Løft torsken ind i midten. Anret den lune kaperssalat, friske æbler, dild og tyndsnittet radisser i en linie fra torsken og ud mod kanten. (se evt. billedet, hvis det ikke giver mening)

Velbekomme og godt nytår (okay – det er lidt tidligt men nu var udfordringen jo nytårsløjer)

 

En tanke om “Nytårstorsk med peberrodscreme og citronsauce

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.