Her kommer et lille indspark til dit grundkøkken. Det er et rigtig søndagsprojekt, der næsten passer sig selv. Der er bare så meget smag i en hjemmelavet mørk hønsefond. Jeg plejer, at lave det om søndagen i forbindelse med, at jeg laver aftensmad til søndagen eller forbereder til ugen, der kommer. Den lokale brugs plejer at have tilbud på hele kyllinger om søndagen, så det bliver næsten ikke bedre.
Du kan for eksempel købe to hele kyllinger og lave en coq au vin til søndagen af over- og underlår, vinger samt to brystfileter. De to andre brystefileter bruger du til at lave en porre, kylling og bacon tærte til senere på ugen. Kyllingskrogene bruger du til fonden. Ingen madspild.
Jeg bruger knoldselleri, løg, gulerødder og bladselleri i min fond, men du kan egentlig tilføje alt mulig andet. Du kan for eksempel tilføje frisk timian og laurbærblade, men jeg synes, at det overtager smagen, så jeg undlader det altid. Det kan altid tilføjes senere.
Jeg laver en mørk hønsefond, men opskriften til en lys hønsefond er sådan set den samme – du skal bare ikke brænde det af i ovnen først.
Jeg har brugt:
- 2 skrog
- 2 store gulerødder
- ½ knoldselleri
- 2 store løg
- 3 stilke af bladselleri
- 4 liter vand
Skræl grøntsagerne og skær dem i store stykker. Vent med bladselleri. Smid dem i en bradepande med skrogene og brænd det af i ovnen i 20 minutter ved 220 grader.
Du kan godt brænde det mere af end vist på billedet for at få en mere mørk fond. Efter ovnen kommer det hele i en stor gryde sammen med bladselleri og fire liter vand. Lad det boble uden låg til det er reduceret til 1-2 liter. Det tager nok en 3-4 timer. Fjern urenheder fra overfladen.
Tilbage står du med en smagfuld og mørk hønsefond. Du kan bruge den som her til en suppe med ris, stegt blomkål og persille. Ellers kan du fryse den ned i mindre portioner, og tage den op, når du skal bruge en fond i andre retter.
Hvis du leder efter en opskrift på en hjemmelavet oksefond, så har jeg lavet én her.
Velbekomme og god fornøjelse