Jeg synes, at det er mega svært at finde en god burgerbolle. På købemarkedet har jeg prøvet mange forskellige – lige fra Kohbergs sesambolle, der smuldre, når man kigger på den, til italienske burgerboller, der er umulige at bide over og igennem. Jeg må konstatere, at jeg er mest tilhænger af den klassiske burgerbolle med sesam, men købeversionerne er noget hø!
Heldigvis har jeg min ankarsrum æltemaskine, der med lethed kan lave en god dej. Det eneste jeg skal sørge for, er en god opskrift. Efter en del research på nettet og flere forsøg, så synes jeg faktisk at nedenstående opskrift giver en super god burgerbolle.
Opskrift Klassisk burgerbolle med sesam (16 styk)
- 25 gram gær
- 2,5 dl vand
- 2 små æg
- 3 spsk smeltet smør
- 3 spsk sukker
- 1½ tsk salt
- 600 gram mel
- Piske æg og mælk til pensling
Jeg starter med at lave en fordej ved at blande vand, gær og fire spiseskefuld mel sammen. Lad det stå i 30 minutter til det er tyktflydende. Så er gæret godt igang. Bland resten af ingredienserne i og ælt som en gal. En maskine kan nok klare det på 10 minutter og ælter du i hånden, så snakker vi nok 15-20 minutter. Dejen skal være blank og elastisk.
Lad dejen hæve en time eller til dobbelt størrelse.
Del dejen i 16 portioner og rul dem til små boller. Brug en kagerulle til at rulle bollerne ud i ca 1 cm tykkelse. Alternativ kan du bruge en 9 cm rund form til at presse dejen ned i. Så får burgerbollerne samme størrelse. Smid dem på en bageplade og lad dem hæve tildækket en times tid.
Efter de er hævet op, pensler du dem med æg og mælke-blanding og drysser med sesam. Pensel bollerne lidt forsigtigt så luften ikke går ud.
Bag burgerbollerne i en forvarmet ovn ved 190 grader i ca 15-17 minutter. Lad dem køle af inden du skærer dem over og rister dem af på skæresiden.
Så er det ellers bare i gang med fyldet. Jeg kan anbefale kombinationen på billedet herunder. Løg og svampe-kompot i bunden, rucola, tomat, agurk, bøf og godt med chilimayo.