Det er svært at komme uden om rødkål, når det er jul. Hvis du kigger lidt på nettet efter opskrifter på hjemmelavet rødkål, så opdager du hurtigt, at der findes tusindvis af forskellige opskrifter. Det er mange, der kalder det for en klassisk rødkål, men de er alligevel vidt forskellige. Jeg har droppet det klassiske (eller har jeg?) og lavet en version, der bare smager godt. Hjemmelavet rødkål med strejf af nelliker, kanel, anis og solbær.

Til en god portion – der er ret meget – skal du bruge:
- 1,2 kg skåret rødkål (et hoved på ca 1,7 kg)
- 75 gram smør
- 70 gram rørsukker
- 1 kanelstang
- 10 nelliker
- 2 stjerneanis
- 1 dl rødvin
- 2,5 dl lagereddike
- 2,5 dl solbærsaft
- 3 spsk ribsgele
Smelt smør ved middel varme i en stor gryde. Fjern de yderste blade, skær stokken væk og hak rødkålen. Hvor store og tykke rødkålen skal være, er et spørgsmål om temperament. Jeg skar rådkålen i kvarte, og så minder længde om det, du kan købe på glas.
Smid alt rødkålen i gryden og lad det simre en halv time uden af det tager farve. Vend det godt rundt.
Så er vi kommet til krydderierne. Nellikerne er nok de mest traditionelle i min version, men jeg synes at kanel og stjerneanis tilfører rødkålen en lækker smag. De er overhovedet ikke overdøvende, så de fjerner ikke fokus fra juleanden. Smid bare dobbelt i, hvis du synes, at den skal have gas på krydderierne.
Smid alle ingredienserne i gryden og lade det småsimre et par timer under låg. Rødkålen bliv blød, så hvis du gerne vil have lidt bid i, så smag efter en time. Smag til med salt og eventuelt nogle af de andre krydderier.
Hæld til sidst rødkålen og lagen over i en lufttæt beholder og stil på køl til du skal bruge det. Det må gerne stå og trække 1 dag eller 2. Når du skal bruge det, så varm det op i en gryde, og her kan du også regulere hvor meget væske, du vil have med.
Velbekomme og glædelig jul