Persilleolie | MadMedMartin.dk

Hjemmelavet persilleolie

Hjemmelavet persilleolie

Det kan måske virke lidt skørt, at lave et indlæg om hjemmelavet persilleolie. Det er trods alt kun persille og olie blendet sammen, men der er lige et par simple råd, der gør persilleolien ekstra flot og god.

Det vigtigste råd er temperaturen på olien. Olien skal op på en bestemt temperatur for at klorofylet (farvestoffet) i persillen udskilles. På den måde får du en helt grøn persilleolie.

Det andet råd er at sigte det igennem i et klæde eller kaffefilter, så persilleolien bliver helt klar. Ikke så meget hokus pokus der, bare et trick, der giver en flot, klar olie.

Du skal bruge:

  • 2 dl smagsneutral oile (evt. solsikkeolie)
  • 2 bundter persille

Solsikkeolie | Persilleolie | MadMedMartin.dk

2 dl olie hældes i gryden og varmes op ved svag varme.

Udstyr | Persilleolie | MadMedMartin.dk

Det udstyr, der skal bruges, er en gryde, et termometer og selvfølgelig en blender. Til denne mængde bruger jeg en stavblender med en lille blenderskål. Laver du dobbelt portion eller mere, så brug en rigtig blender.

Persille | Persilleolie | MadMedMartin.dk

I mens olien varmer op, rives persillebladene af, skylles og smides i blenderen.

Hakket persille | Persilleolie | MadMedMartin.dk

Blend først persillen inden olien tilsættes.

Temperatur | Persilleolie | MadMedMartin.dk

Så har olien nået den temperatur, den skal have for, at klorofylet eller det grønne farvestof trækkes ud af persille, og giver olien en flot, grøn farve. Olien skal op på 58 grader. Nogen undlader at varme olien op, men blender den så lang tid, at bladenes bevægelse varmer olien op. Så er vi vist ude i kinetisk energi, hvis jeg husker rigtig fra fysiktimerne, men det er bare sværere at kontrollere temperaturen, så jeg gør det på den anden måde.

Blend | Persilleolie | MadMedMartin.dk

I med den lune olie og blend det 3-4 minutter. Lad den køle af inden du filtrerer den.

Ufiltreret | Persilleolie | MadMedMartin.dk

Persilleolien er ret grumset nu.

Filtrering | Persilleolie | MadMedMartin.dk

Inden du hælder den over i en tragt beklædt med klæde eller et kaffefilter, kan det være en god ide at hælde persilleolien igennem en tætmasket si. Den tager det værste “persille-slam”, men gør ikke olien klar. Persilleolien løber ikke hurtig igennem et kaffefilter, som jeg har brugt, så lav det i god tid.

Persilleolie | MadMedMartin.dk

Den færdige persilleolie har en flot grøn farve og er helt klar – og så smager det selvfølgelig dejligt meget af persille.

Brug persilleolie når du skal lave en laksetatar, som du kan finde opskriften på her. Du kan også bruge persilleolien i en oksetatar til nytårsaften med inspiration fra Kokkeriet. Se opskriften her.

God fornøjelse

7 tanker om “Hjemmelavet persilleolie

    1. Hej Jette. Jeg ved ikke hvor godt det bliver. Jeg har aldrig selv haft brug for det. Til gengæld har jeg haft persilleolie stående på køl i op til 2 måneder uden at det er begyndt at smag dårligt. Tak for at du kiggede forbi bloggen 🙂

  1. Hej.
    Din olie får en dybere, mere intens farve, hvis du varmer den op til 68. Hvis din blender kan tåle at stå og køre af sig selv, kan du bare smide det hele i koldt. Friktionen fra blenderbladet skaber på 15-20 minutter varme nok til, at det begynder at stå og småkoge. Det skal selvfølgelig ikke gøres med stavblender.

    1. Hej Rune. Jeg vil prøve 68 grader næste gang. Jeg har prøvet med blendermetoden, men synes at min blender bliver lidt presset 🙂 Måske er den ikke god nok. Tak for tippet og tak for at du kiggede forbi bloggen. Martin

  2. Hej
    Jeg laver meget grøn olie, skal det stå på køl ?
    Hvor længe holder det sig ?
    Mvh
    Vibeke

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.