Chili con carne ala Heston Blumenthal

Nu har jeg prøvet at lave den nogle gange, og det er simpelthen den bedste chili con carne, jeg nogensinde har smagt. Heston Blumenthal er genial!

Opskriften er fra en serie, der hedder “How to cook like Heston”, og opskiften kan ses på Channel 4’s hjemmeside. Her får du den på dansk i en lidt redigeret udgave. Den kræver måske lidt mere arbejde end en almindelig chili con carne, men den er arbejdet værd.

Opskriften er til 4 personer.

Chili

  • olivenolie
  • 450 g hakket oksekød
  • 1 stor løg – hakket fint
  • 2 stjerneanis
  • 1 stor gulerod – hakket fint
  • 3 fed hvidløg – hakket fint
  • 1 grøn chili – hakket fint 
  • 30 g tomat puré
  • 375 ml rødvin
  • 50 g kryddersmør*
  • 3 tomater – hakket
  • 500 ml oksefond 

*Kryddersmør

  • 2 spsk olivenolie
  • 1½ tsk spidskommen
  • 1½ tsk cayenne peber
  • 1½ tsk røget paprika
  • 1 tsk ketchup
  • ½ tsk Worcestershire sauce
  • (½ tsk Marmite)
  • 125 g usaltet smør – stue temperatur

Kidney bønner

  • 1 dåse kidney bønner
  • 500g cherry tomater

Tilbehør

  • brød 
  • creme fraiche
  • frisk chili
  • 1 økologisk citron

Start med at lave smøren. Varm olien op i en pande og steg cayenne peber og spidskommen nogle sekunder. Hæld den varme olie over den stue tempererede smør og tilfør ketchup, worcestershire sauce og paprikaen (jeg bruger ikke selv marmite, der er et engelsk smørpålæg). Rør det hele godt sammen og sæt på køl til det skal bruges.

Smid tomaterne i en trykkoger og lad dem koge i 20 minutter. Trykkogning mindsker tilberedningstiden gevaldig, men det kan også gøres i en almindelig gryde med låg. Så snakker vi nok 1 times tilberedning. Et af Hestons tricks er at lade tomatstilken koge med, for det er der, alt smagen sidder. Efter tilberedning under låg koges tomatsaucen ind til halvdelen og sigtes til sidst. 

Nu skal kødet steges, og det skal ske ved høj varme, så kødet får godt med stegeskorpe og ikke koges. Stegeskorpen er med til at give smag. Når kødet er stegt færdig, hældes det i en beholder, og gryden koges af med lidt vand/vin, og det hele hældes over kødet.

Skru ned for varmen og brug samme gryde til at tilberede løgene i olie sammen med stjerneanisen. Når løgene er blevet gennemsigtige tilsættes gulerod, chili og hvidløg. Steg videre til gulerødderne er møre. Tilsæt tomatpuren og steg i 5 minutter, mens der røres godt rundt. Nu hældes rødvinen ved og reduceres til halvdelen. Fjern til sidst stjerneanisen.

Så skal kødet tilbage i gryden sammen med oksefonden, de hakkede tomater og lidt over halvdelen af kryddersmøren (Der skal bruges lidt smør senere men de gange, jeg har lavet retten, har jeg endnu ikke brugt alt smørret). Nu skal den stå og simre i 2-3 timer.

En halv time før chilien er færdig, varmes bønnerne op i tomatsaucen.

Ca. 10 minutter før chilien skal serveres vendes bønner og tomatsauce op i gryden og varmes med. Smag til med lidt mere kryddersmør, salt og frisk kværnet peber.

Server med lunt brød, hakket chili, lidt revet citronskal og en klat god creme fraiche.

Velbekomme

Her ville de fleste nok være tilfredse, men ikke Heston Blumenthal. For at skabe den perfekte chili con carne serverer han den i et lille fad med rygende dækbark… se hvorfor sidst i programmet.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.