Hjemmelavet oksefond

Hjemmelavet oksefond

En god hjemmelavet oksefond kan løfte enhver sauce op på et højere niveau. Der er ikke svært at lave, men det kræver en del tid. Til gengæld skal man bare lave en stor portion, så der er nok til mange gode sauce.

Jeg har til denne portion brugt:Hjemmelavet oksefond

  • 3 kg okseben
  • ½ selleriknold
  • 2 store gulerødder
  • 3 løg
  • 4 hele jordskokker
  • peberkorn

Man kan også sagtens bruge bladselleri, persillerødder, persille, frisk timian og laurbærblade. Det eneste man skal tænke på er, at det ikke er alt, der skal med ind i ovnen og “brændes” af.

Første fase er at smide benene og de store stykker grøntsager i en bradepande og branke dem af ved høj varme i ovnen. Det er med til at give fonden den mørke farve og en god dyb smag.

Hjemmelavet oksefond klar i grydenNår det er gjort, hældes det hele op i en stor gryde (jeg har brugt en 8 liter gryde). Smid persille, timian, laurbærblade, peberkorn i nu, og hæld vand ved, så det dækker. Hæld ikke salt i for fonden skal reduceres senere. Bring det hele i kog.

Nu skal fonden stå og småkoge i en 5-6 timer. Oksemarven må gerne være kogt helt ud af benet, så der er hul igennem.

Herefter sies fonden over i en ny gryde, og den skal nu koges ned. I mit tilfælde kogte jeg1 liter hjemmelavet oksefond klar den ned så der kun var 1 liter tilbage. Det er ikke sikkert, at den behøver at reduceres så meget, men smag løbende på fonden og stop, når du er tilfreds.

Når fonden køles af, bliver den til en blæverende gele på grund af stivelsen i marven – Bare rolig, det er meningen.

Hvis ikke fonden skal bruges med det samme, kan du fryse den ned i små beholdere, og bruge den lidt ad gangen.

Nu skal det bare bruges i en god sauce. Jeg vil det næste stykke tid lave indlæg med mine bedste sauce.

God fornøjelse.

Follow my blog with Bloglovin

Følg madmedmartin her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *