Grydestegt kylling med brun sovs og kartoffelmos

Det mest klare barndomsminde jeg har hjemme fra min bedstefar og bedstemor, er grydestegt kylling med den mest fantastiske brune sovs (ikke sauce!). Det er ikke så ofte, at jeg laver god gammeldags dansk mad, men nogen gange kommer lysten snigende, og den er lige så svær at stoppe som en løbsk hest i en Morten Korch film.

Gammeldags grydestegt kylling med brun sovs
Skal der virkelig ikke mere sovs på?!? Jo for s…n!

Til 4 personer skal der bruges:

  • 1 stor økologisk kylling
  • 1 dusk persille
  • 1,5 dl hønse eller grøntsagsfond
  • 1 løg i både
  • 1 stor gulerod
  • 1 kvist timian
  • 1,5 kg kartofler
  • 100 gram smør
  • lidt mælk eller fløde
  • 1 kvart liter fløde
  • 2 tsk maizena
  • kulør
  • syltet agurker 
  • Rigelig med Poul Reichhardt citater
Kyllingen renses under kold vand og krydres indvendig med salt, peber og 3/4 af persillen. Herefter bindes kyllingen sammen så lårene ikke flavre rundt. Put en stor klat smør i en tykbundet gryde og brun kyllingen af på alle sider.
Imens skæres løg i både, guleroden i fingertykke stykker og timianen skylles. Når kyllingen er brunet tilsættes de tre ingredienser sammen med fonden. Nogen ville måske sige at timian, løg og gulerod ikke hører sig til i gryden, men det giver nu en ekstra god smag til sovsen. Lad kyllingen simre under låg i en lille time.
Som barn fik jeg altid hele hvide kartofler, men en god omgang kartoffelmos er nu ikke at kimse af. Kog kartoflerne møre i saltet vand. Tilsæt smør, salt, peber og lidt mælk eller fløde, og rør rundt med et piskeris så det stadig har en grov struktur.
Et kvarter før kyllingen er færdig hældes fonden igennem en si over i en mindre gryde. Tilsæt 1,5 dl fløde og kog op. Rør maizenaen ud i resten af fløden og hæld det i gryden. Kog op igen og nu skulle sovsen gerne tykne og være klar til at blive justeret med salt, peber og kulør.
Skær kyllingen ud, drysset med hakket persille og serveringen er klar. Det grønne indslag er de syltede agurker, der selvfølgelig hører sig til.
Velbekomme
Følg madmedmartin her

2 thoughts on “Grydestegt kylling med brun sovs og kartoffelmos

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *