Coq au vin – lavet i römertopf (stegeso)

Fransk, når det er bedst eller tæt på. Der kommer nu en del gode retter fra baguette-landet, og coq au vin er helt sikkert én opskrift, man skal have på efterårsrepertoiret.
Du skal bruge til 4 personer:

  • 1 stor hanekylling
  • 200 gram bacon
  • 1 flaske rødvin (bourgogne)
  • 3 gulerødder
  • 5 skalotteløg
  • 10-12 fed hvidløg
  • 1 sjat cognac
  • 200 gram champignon
  • 2-3 dl hønsefond
  • 2 spsk mel
  • frisk timian
  • 3 laurbærblade
  • frisk persille
  • salt og peber

Start med at riste baconen af på en pande. Læg det til side på fedtsugende papir.

Smid en lille klat smør ned i panden til baconfedtet. Nu skal den parterede hanekyllingen steges af så den får stegeskorpe. Hanekyllingen skal du skære i 10 stykker (2 lår, 2 overlår, 4 stykker bryst og 2 vinger). Lige inden kyllingestykkerne skal af panden, hældes coqnac ved, og du skal nu i gang med lighteren. Efter flamberingen tages kyllingen op og lægges over i römertopfen. Har du ikke en römertopf , så brug en stor gryde med låg.

Herefter bruges samme pande til at sautere groft skåret gulerødder, halverede hvidløg, halverede champignon og skalotteløg skåret i både. Når grøntsagerne er ved at være sauteret færdig tilsættes melet. Rør rundt et minuts tid og herefter samles det hele i römertopfen; Kylling, halvdelen af baconen, rødvinen, grønsagerne samt timian og laurbærblade

TIP Saml krydderurterne i en the-pose, så de let kan fjernes igen.

Lad til sidst panden koge op med fonden så de gode smage i bunden af panden kommer med over i römertopfen.

På med låget og sæt römertopfen i ovnen ved 175 grader i 1,5 time.

Tag saucen fra og kog den ind til det halve. Lad bare de andre ingredienser blive i römertopfen så de holder sig lune.

Saml det hele igen og server det i et fad med hakket persille og resten af den sprøde bacon.

Server med flute eller ris.

Velbekomme.

Følg madmedmartin her

5 thoughts on “Coq au vin – lavet i römertopf (stegeso)

  1. Åhh det lyder lækkert, det er mange år siden, jeg har forsøgt mig med flambering, hvilket ikke er særligt heldigt under en emhætte… upss. Men nu er jeg blevet mere “voksen”, så jeg tør godt igen 😀

  2. Lyder lækkert 😋
    Kan man bruge andet end cognac? Whiskey?
    ER det vigtigt, at det er en bourgogne?
    Har du et forslag til en salat, der ville passe til?
    Venlig hilsen Sanne

    1. Hej Sanne. Tak for din kommentar og undskyld den lange svartid. Svaret på begge spørgsmål er en smagssag. Jeg synes at cognac har en bedre smag når det flamberes. Reelt set kan du bruge alt, der bare har en høj nok alkoholprocent til at det kan flambere.

      Det behøver heller ikke være bourgogne, men tager du en mere kraftig vin, så får du selvfølgelig også en mere kraftig sauce.

      Hvis jeg skulle lave en salat til (men det ville jeg nok ikke) så kunne det være finsnittet kål, der er vendt i en olie, eddike og honning mix. Så får du noget frisk og sprødt til vinterretten.

      Ha en god dag og kig forbi bloggen igen.

      Hilsen Martin

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *